Voor het opzeggen van welke abonnementen geldt de Wet van Dam?

van damEen belangrijke nieuwe wet voor consumenten is de Wet van Dam, die 5 jaar na het voorstel van Tweede Kamerlid de heer van Dam werd aangenomen. Na een overgangsperiode van een jaar is deze vorig jaar officieel van kracht geworden. Op grond van deze wet mag een consument, ongeacht de algemene voorwaarden een stilzwijgend verlengd contract elke maand opzeggen. Bij een verlenging van een jaar, kun je die tóch elke maand opzeggen, mits het echt een voortzetting is van het oude contract en je dus niet op een nieuwe aanbieding bent ingegaan. Heb je het abonnementsgeld vooruit betaald? Dan moet je dat bedrag terug gestort krijgen. De Wet van Dam is voor veel consumenten een verademing. Maar, let op, de Wet van Dam is niet op elk type abonnement van toepassing!

Deze abonnementen kun je wél opzeggen volgens de Wet van Dam:

  • Het lidmaatschap van je sportschool. Een sportschool is geen vereniging, maar een bedrijf. De wet beschouwt je niet als ‘lid’, maar als klant en dus is de Wet van Dam van toepassing.
  • Abonnementen op betaalwebsites, zoals een datingsite of een site waar je instructiefilms kunt downloaden.
  • Een contract voor gas en elektriciteit.
  • Contracten voor domeinnamen voor het internet.
  • Een hostingcontract voor een website of blog.
  • Een internet- en abonnement op telefonie.
  • Een abonnement op nieuwe producten: bijvoorbeeld elke maand een nieuwe boxershort.

Uitzonderingen

  • Hoewel abonnementen op kranten en tijdschriften onder de Wet van Dam vallen, gelden er toch andere regels: een abonnement op krant of tijdschrift mag niet per maand maar per drie maanden worden opgezegd. De consument moet uiterlijk opzeggen aan het eind van de tweede maand van de verlenging. Als hij dat niet doet, zit hij weer drie maanden vast aan het abonnement. Deze uitzondering in de Wet van Dam is gemaakt om de kwetsbare uitgeefindustrie te beschermen in economisch moeilijke tijden.
  • Het lidmaatschap van een vereniging valt niet binnen de Wet van Dam. Via een algemene ledenvergadering bepaalt een vereniging hoe de opzegregelingen eruit zien, dat gaat dus altijd in samenspraak en een vereniging is verplicht hier helder over te communiceren. Als een vereniging een andere dienst levert waarvoor je ook een contract moet afsluiten, dan is de Wet van Dam wel van toepassing. Bij de vereniging ANWB is de Wegenwacht bijvoorbeeld een aparte dienst.
  • Als je een contract voor 2 jaar bent aangegaan voor je mobiele telefoon en je daarbij een gratis toestel hebt ontvangen. Dan ben je wel verplicht dit abonnement uit te zitten. Pas daarna is de Wet van Dam ook van toepassing.