Veranderingen in gender en portemonnee; de nieuwe wetten van juli

Afgelopen dinsdag zijn er weer een aantal nieuwe en belangrijke wetten van start gegaan. Zo kunnen bijvoorbeeld transgenders gemakkelijker de geslachtsvermelding in hun geboorteakte wijzigen, mag er preventief gefouilleerd worden, mogen huisdieren niet meer gedood worden en werden er ook weer veranderingen in uw portemonnee doorgevoerd. Hieronder hebben we de belangrijkste en opvallendste nieuwe regels op een rij gezet.

Preventief fouilleren mag

Bij een plotselinge gebeurtenis, zoals een dreiging van voetbalhooligans op het station of een gevecht tussen stappers buiten een café, kan een kortstondige fouilleersessie ingezet worden. De burgemeester mag, zonder toestemming, een gebied voor maximaal 12 uur instellen als preventieve fouilleerzone.

Transgenders gemakkelijker officiële geslachtswijziging

Mannen en vrouwen die een geslachtsverandering zijn of gaan ondergaan, en die 16 jaar of ouder zijn, kunnen nu gemakkelijker de vermelding van het geslacht laten wijzigen op hun geboorteakte. De transgender moet overtuigd zijn tot het andere geslacht te behoren, en na voorlichting deze overtuiging nog steeds hebben. Een deskundige kan vaststellen of het gevoel blijvend is, en hier hoeft geen rechter aan te pas te komen.

Geen eigen honden, katten en ganzen doden

Waar het kennelijk niet verboden was uw eigen gezonde hond, kat of gans te doden, is dit sinds 1 juli wel het geval. De reden dat het verbod in eerste instantie alleen voor deze drie dieren geldt, is omdat de overheid wil testen of de maatregel te handhaven is. Instanties die opkomen voor het recht van dieren willen dat de wet ook voor andere dieren die kerngezond zijn gaat gelden.

De portemonnee

Als huurder heeft u het vast al gemerkt, maar sinds dinsdag zijn de huurtarieven voor zelfstandige woningen weer omhooggegaan. De maximale NHG-hypotheekgrens is wederom een stap omlaag gegaan.

Het brutominimumloon en de uitkeringen gaan omhoog, de aanvullende normen voor kinderbijslag zijn enigszins versoepeld en mobiel (internet)gebruik in het buitenland wordt goedkoper. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste veranderingen in de Nederlandse grondwet? Eerder schreven wij al over de app die Rijksoverheid hiervoor ontwikkelde.