6 veranderingen in wet- en regelgeving voor de financiële markten

Een nieuw jaar met nieuwe regels. Per 1 januari 2014 gaat een aantal wijzigingen in van de wet- en regelgeving voor financiële instellingen. De belangrijkste wijzigingen op een rij.

fin.markt

1. Provisieverbod voor beleggingsondernemingen

Er bestaat al een provisieverbod voor financiële dienstverleners, nu is er ook een voor beleggingsondernemingen. De klant betaalt straks zelf meteen voor de ontvangen dienstverlening, zoals vermogensbeheer en beleggingsadvies. Met deze regel moet het risico afnemen dat de beleggingsonderneming niet het beste doet voor de klant door de vergoeding.

 

2. Algemene zorgplicht

De klant moet bij financiële dienstverleners meer centraal komen te staan dankzij de algemene zorgplicht voor deze instellingen. Klanten worden beter beschermd tegen slechte financiële producten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan met deze regel sneller ingrijpen bij misstanden.

 

3. Toezicht op afwikkelondernemingen van elektronisch betaalverkeer

Elektronisch betalen is in opkomst en daarom worden de regels aangescherpt. De Nederlandsche Bank (DNB) en de AFM houden toezicht op de afwikkelondernemingen, die verplichte vergunningen moeten hebben. Hiermee moet het elektronisch betalen ordelijk en transparant blijven.

 

4. Hogere kapitaalbuffer voor systeembanken

Van banken die belangrijk zijn voor het financiële stelsel in Nederland, worden hogere kapitaalbuffers vereist door de regering. Hierdoor kan toezichthouder DNB banken en beleggingsondernemingen als systeemrelevant aanmerken en de hoogte van de vereiste buffer voor die instellingen vaststellen.

 

5. Vakbekwaamsheidsregime voor financiële dienstverlening

Financiële dienstverleners en werknemers krijgen een nieuw vakbekwaamheidsregime. Daarin zit bijvoorbeeld een diplomaplicht voor iedereen die consumenten over financieën adviseert. Wanneer zo’n diploma is behaald, moet deze elke periode worden vernieuwd om aan te tonen nog steeds de benodigde vakkennis te hebben. Daarnaast komt er een centrale examenbank waar die kennis wordt getoetst.

 

6. Kwaliteit van individuele accountantskantoren

De kwaliteit van individuele accountantsorganisaties kan openbaar worden gemaakt door de AFM. Daardoor wordt de kwaliteit van deze verschillende kantoren transparant.